2008. március 16., vasárnap

7-ből 7 és Amsterdam :)




Megint lemaradtam, tudom, igen...
Hjaj...
Nos, az elejétől kezdem, majd megkoronáznám Amszterdammal :P Remélem, mindenkinek megfelel... mint a cím is mutatja eddig a hét hét napjából minden este voltam valahol, ma van a hetedik, ma is megyünk (természetesen), mert Lisi húga és barátnője megérkezett Ausztriából, ismerkedünk, megmutatjuk a várost. A hét minden napja úgy értendő, hogy éjfél és reggel fél 7 között kerültem ágyba. Köszönöm, még élek. És jelentem, suliban is voltam rendesen mindennap!

Nos, kedd este prezentáció Egerről. Szerintem jól sikerült, Mr. Thermos is mosolygott, a diákok tapsoltak, a végén még megtanítottam Dennis-t (akivel van pár közös óránk) csárdásozni. Thermos még adott pár tanácsot, hogy hova menjünk a tavaszi szünetben kis utazásunk keretében, majd irány Kortrijk. Biliárd, csocsó, majd Big Brother House :D ami annyit tesz, hogy van egy lakás kifejezetten Erasmus-os diákoknak, 20-25-en laknak benne kb, mint egy kisebb koli. Ezt nevezik Big Brother Háznak, itt lakik Thomas is. Nagyon tetszett, régi kolis hangulatot idéz:D bár sokan panaszkodnak, hogy nem bírják a mindennapos hangzavart, meg a sok embert. Nekem meg sem kottyanna, ez a 10. évem, hogy kolis vagyok. Nekem inkább az a zavaró és nehéz, hogy egy ekkora hatalmas szoba az egyém, egyedül.

Ezután szerdán suli délután 4-ig, majd megint Kortrijk. Sörkóstolás a tanárokkal a suliban, kicsit bizarr, nem?:D Egyébként négyféle csapolt sört lehet kapni a suli menzáján, otthon ilyen sincs. Szóval a tanárok mindent szépen elmagyaráztak pontról-pontra, mit hogyan kell inni, a sörök történetét. Már jó ideje beszélgettem egy emberkével, amikor a melettem ülő lány megkérdezte, honnan jöttem: Komolyan, magyar vagy? Ő is! És mutat az emberkére, akivel angolul beszélek egy ideje :S:S:S :D:D:D Menő...szóval tanár és magyar, majd kiderült, hogy egy másik tanár is körünkben volt kishazánkból, a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájáról jöttek.

Eztuán darts, billiárd, litvánokkal, finnekkel, Dogucan, Lisi és Thomas. Majd este újra BB Ház dilis románokkal, akik épp azt ünnepelték, hogy hazautaznak a tavaszi szünetre. (Mindig találnak okot ünneplésre)

Csütörtökön suli, pilledés, este megint Kortrijk :D (mindennapos, igen)

Dé Kiekenfuif, ami annyit jelent: Chicken party:D 2000 ember lehetett a helyen, a hangulatról elég annyit elmondani, hogy nem jöttünk haza az első vonattal, sem a másodikkal, így olyan fél 7-kor sikerült ágyba kerülnöm, hajmosással, mindennel együtt, ugyanis hóesés is volt odabenn :D












Másnap persze suli Tielt-ben, uncsi.

Este megint Kortrijk, szállás ezúttal a BB Házban és reggel indulás Amsterdamba:)

Útközben megálltunk Delft-ben. Hollandia sokban hasonlít Belgiumra, mégis sokkal de sokkal barátságosabb, ha tehetném, legközelebb odamennék hosszabb időre. Olyan nyugalom szállt meg és könnyedség, a madarak csiripelnek, az utcák csöndesek (ez persze Delft, nem Amszterdam), szép épületek, harmóniában. Jómód van, de valahogy mégis más volt a hangulat, mint Belgiumban. Olyan életteltelibb, vonzóbb, természetesebb. Az árak is "életteltelibbek" voltak :S kb. minden 2-3-szor annyiba került, mint itt.












No, igen, a nyugalom nem tartott sokáig...ugyanis Amszterdamba érkeztünk és 5 perc után elvesztettük a tanárt és a többieket a nagy forgatagban. Nem bántuk túlzottan, kis útmutató alapján megnéztünk mindent, ami érdekelt. Teljesen más világ és egyedülálló, elmesélni nem lehet, el kell menni. Sok gondolatot ébreszt az emberben... először azt éreztem, ez a mennyország, az ember eredendően szabad és amíg nem korlátozza mások szabadságát, addig azt csinál, amit gondol, amit szeretne. Azonban sokan nem tudnak mit kezdeni ezzel a szabadsággal és korlátok közé szorítják magukat, akarattal. A hollandok tudnak vele mit kezdeni, de ha egy átlag európai beszabadul oda, akkor nincs megállás. Ezerszer is hallottam az emberek szájából: nem hiszem el, na, most vagyunk a mennyben :D Mintha nem ezen a világon lennél, igen.

A coffee shop-okba úgy járnak az emberek, mint a boltba vagy a pub-okba otthon. Ki van írva: tilos az alkohol :D Bemennek, megveszik amit éppen szeretnének, mintha egy sört vennének, megtekerik és elszívják, mintha csak dohányt szívnának... és így mennek aztán a dolgukra. Rendes árlap van, mint az itallap. Az utcán mindenki vigyorog, mosolyog. A taxi úgy néz ki, hogy egy-egy fiatal srác pedállal hajtja a két személynek való kis kocsit:D Az egyetem abban az utcában van, ahol végig cannabis-os dolgokat árulnak (keksz, sör, cukorka, pólók, nyalóka...) mindenféle szuvenírt és büszkék rá, hogy "mert itt legális!" Minden erről szól. Külön bolt van a kis növénykéknek, árlistával, eligazítanak, hogy termeszd otthon, mit csinálj vele.
A piacon így jönnek sorba az áruk: tulipánhagyma, virágok és fű!
Mindenféle gombákat is árulnak és külön boltok vannak a bogyóknak is. Egy emberke pedig nagy lelkesedéssel magyarázza, hogy mit mikor vegyél be és mi lesz veled, ha beveszed. A fiatalok sütiznek a coffee shop-okban...talán ezért olyan boldog mindenki. Mégis megy a szekerük. Nem tudom elképzelni, hogy lehet valaki mindennap olyan tompa és tán nincs is tiszta perce, vagy kevés. Nem érzékeli a valóságot, kábultan járnak az utcákon? Mégis mindenük megvan. Vagy csak a turisták élnek ezzel olyan gyakran? Az állam leesett, amikor a mellettm lévő asztalnál egy középkorú nő akkora joint-ot szívott, amit még képeken sem látni. Egy idő után hozzászokik az ember szeme :D
















A másik a piros lámpás negyed, gyönyörű lányokkal, itt mindenki talál kedvére valót, az egész fiataltól kezdve, mindenféle típus, nemzetiség. A kis kabinokba be lehet látni: egy ágy és egy fürdőkád, tükör. Ha valaki választott, akkor függöny el, majd ugyanúgy vissza az utcára. A lányok táncolnak, sminkelnek, mosolyognak a kirakatokban, az ember válogathat, mint a boltba a portéka közül. Cirkusz ez? És ők árucikkek? Nem bánják? Ha visszatérünk oda, hogy minden ember eredendően szabad, akkor az is igaz, hogy azt kezd a testével, amit akar és úgy értékesíti, ahogy akarja, az ő vagyona.
Mégis Amszterdam frivolnak és erkölcstelennek tűnik sokak szemében, a bűn városának...így a pólókon (többek között, amit vettem, azon is)-> a jó lányok Disneylandba mennek, a rosszak Amsterdamba; Amit jobban tetszett: Igen, voltam Amsterdamban, de nem emlékszem rá :D:D Egyébként megyek Disneylandba is, szóval most akkor hova soroljam magam? :P




Úgy vélem, ha mindenhol az lenne, mint Amszterdamban, akkor a világ elvesztené a fejét...és csak vigyorogva lézengene. Ahogy Peti mondta, igen, nem is szabadok valójában, akik ott élnek, csak az első volt szabad, aki kipróbálta ezeket a dolgokat, mert utána annyi hatás éri a fiatalokat és a felnövekvő nemzedéket, hogy nem tud kilépni belőle, nem is akar. Ezt látja, ez a példa, hát követi. A turisták szabadnak érezhetik magukat, amikor odamennek pár napra és semmivel sem törődve belevetik magukat az életbe. De ez időleges. Mindenesetre hihetetlen volt.

Az éjszaka megint a BB házban, elvileg mától az az új otthonom, Thomasé pedig ez, de még nem állapodtunk meg a részletekről, csak hogy cserélünk pár napra.

Képeket nem tudok egyelőre feltölteni, mert a net vacakol, de Lisi és Zoli képei között találtok sokat, itt jobbra ->

Nincsenek megjegyzések: