2008. március 9., vasárnap

Belgie: demorock, Liége, Tielt, carneval

Már rég írtam, tudom, az egyetlen baj, hogy hiába vagyok multifunkcionális, azért vannak dolgok, amik nekem is fejtörést okoznak :D (Tudjátok, a nehéz dolgokhoz kell némi idő, a lehetetlenhez kicsivel több...) így: még mindig nem tudok egyszerre több helyen lenni, bár a beiratkozást és óralátogatásaimat tekintve, otthon, ez az elmélet megdőlni látszik:D azonban nem vagyok képes (és ezt sajnálom a legjobban) egyszerre több buliban és városban lenni :D
Amik kezdenek kimaradozni az életemből: azok az evés, alvás, tanulás...utolsót kivéve tehát létfenntartó funkciók. Mégis ezt fogom orvosolni leghamarabb. Otthonra egy házidoga (múlt hétre:D) és itt is kell ügyködnöm, nem keveset. Az egyetlen ok, amiért most írok: a karnevál nem kezdődött még el, mert egész nap esett az eső. Itt, Torhoutban lesz, nagy eseménynek számít, egyszer van egy évben. Sűrgők, kisvasút, minden, ami kell, árusok, az ablakunk alatt épp egy ló nyerít, szegény, 5, 36 másodpercenként :S Szerintem nemsokára kezdődik a karnevál.
Megpróbálom röviden és velősen összefoglalni az elmúlt napok eseményeit (sosem sikerül)...
Nos...
Kedd: szörnyű nap volt...ha jól emlékszem :D de mivel nem hagyott mély nyomot bennem, így biztos nem fontos. Egész héten küzdöttünk a vizünkkel, Peti a suliba járt zuhanyozni, én a bolgárokhoz, ásványvízzel mostunk fogat és próbáltunk higgadtak maradni. A konyhában a plafonig állt a mosatlan. Még szerencse, hogy a lengyel lakótársunk vízvezetékszerelő. Tegnapra normalizálódott a helyzet, szép tiszta víz, ÁTLÁTSZÓ, nem zöld és nem barna, inni is lehet belőle! Olykor meleg is.

A héten két filmnézős-beszélgetős estét is rendeztünk nálam.
Szerda suli, nagyon tetszett az óra délelőtt, délután potyára mentem. Csütörtök tánc óra :D az első meglepetés akkor ért, mikor majdnem több fiú volt a teremben, mint lány...egy modern tánc órán. Érdekes...a második, mikor kiderült, hogy a tanár is egy fiatal srác:D jót mulattunk...lejtettünk. Így lehet szórakozva krediteket gyűjteni.
Már összeállt az órarendem.

FOLYT KÖV KARNEVÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁLLLLLLLLLL
______________________________________________
Itt vagyok...újra...Szóval sikerült így 2:08 perckor visszatérnem a kiruccanásból. A belgák karnevál mániásak, szinte minden héten van, mindig más városban, rengeteg videót készítettem, ugyanis az ablakom kitűnő helynek bizonyult minden egyes felvonuló megtekintésére. Cukorkákat és konfettit dobáltak a jelmezesek, hosszú sorokban, feldíszített kocsik, maszkok, jelmezek. A szobám úszott a konfettiben, első emelet és mégis bedobálták az ablakon :D Vicces, egy család fogja magát és eldöntik, hogy beöltöznek gésáknak például, akkor aztán apraja-nagyja gésa lesz:D vagy bohóc vagy kukás :D igen, a belgáknak erre is van energiája. A főtéren elégettek egy bábut, mint otthon a kiszézés.



























Node, csütörtöknél tartottam:
demorock -> népszerű és még nem népszerű, de befutni készülő zenekarok léptek fel, szám szerint olyan hat.



http://www.demorock.be/
Nosztalgia érzésemet csak a néha-néha hollandul felzendülő dalok törték meg :D egyébiránt mintha Kronos koncerten éreztem volna magam, a körülményeket tekintve. A SZÜNETEKBEN FÚVÓSZENEKAR szórakoztatta a népet :D ilyet sem láttam még. Atlétában fiatal srácok menetelnek körbe a termen:D

majd megint Chips, mint az szokásos és garmadányi e-mail cím bezsebelése, újdonsült belga ismerősünk elfuvarozott az állomásra 4:50-re, így reggel 7-kor már KÉSZEK is voltunk (szó szerint) a Tielt-be való indulásra. Nem is tudom mért csak délután sikerült odaérünk :D) Az este másik, hasonló kaliberű:D eredménye: Thomas-szal, az osztrák fiúval kötött ismeretségem, melynek valószínűleg köszönhetek egy ausztriai, azaz 1-2 auszriai kiruccanást, a svájci határ mellett lakik. Holnap billiárdozni megyünk...:) Megmutatta, hogy hogy nem táncol soha egy tipikus osztrák fiú:D




Lettek, egy török, egy Lilla:
Lány basszusgitárral:
Gitáros fiúval :)


Tielt: Az óra nagyon tetszett, kommunikáció, következő hétre HAIKU-t kell írnunk belefoglalva, hogy hogyan érezzük itt magunkat (három soros vers: 5,7,5 szótagos). Szinte egész órán becsukott szemmel zenét hallgattunk és tájakra képzeltük magunkat. Játszottunk, vidultunk.
Péntek este csak light-osan mulattunk, az igazat megvallva, nem is emlékszem hol. Annyi minden történik, hogy lehetetlen összefoglalni és elfelejtem, amiket ott, akkor fontosnak tartok. Sajnos nem lesz időm többet írni ezután sem, így is már rég aludnom kellene vagy tanulni épp. Ettől csak kevesebbet tudok majd beszámolni. Jegyzetfüzettel kell majd járnom.

Áh, tudom már, bowlingozni mentünk, nyolcan. Szerintetek ki lett az utolsó? :D:D ...és az sem kifogás, hogy most játszottam életemben először. Azért jót mulattam.


Szombat reggel koránkelés -> LIÉGE
Vallóniába utaztunk, francia nyelvterületre. http://en.wikipedia.org/wiki/Li%C3%A8ge_%28city%29
A város (belga közvéleménykutatás szerint) a második legcsúnyább város a világon. (Az első: Charleroi) Nos, mindaddig nem hittem el, míg meg nem láttam, gondoltam, egy város nem lehet csúnya, bizonyára minden városnak vannak szép részei. (Tán ennek is, mi nem ejtettük útba) Mindenki döntse el maga, nekem annyira nem tetszett, azért vártam, hogy visszaérjünk flamand földre, a szép kis rendezett legóvilágba, ahol tiszták az utcák és biztonságban érzi magát az ember. Veszélyes ám ez a kis világ, elszeparálva a valós élettől, az ember nagyon hamar megszokja a jót.

Igen, mindezen lépcsőket megmásztuk. Előtte még izomlázam volt a sok bicajozástól, közben azt hittem ott maradok, utána pedig elmúlt az izomláz :D (lefelé könnyebb volt)

I believe I can fly...

I believe I can touch the sky...


Vallóniában rengetegféle ember él, olyan, mint Brüsszel, lassan már több a színes bőrű és bevándorló, mint a belga lakos. Az utcák szemetesek, maga Liége zsúfolt, mindenhol építkeznek. Vannak régi, ódon épületek, de a szmogtól feketék lassan és a tekintélyes katedrális vagy szép emlékművek is jellegtelenné válnak a sok modern és oda nem illő építmény között. Ami tetszett: VÉGRE HEGYEKET IS LÁTTAM!!! Hegyek, hegyek..."börtönéből szabadult sas lelkem..." csak kicsit máshogy. Tetszett, hogy franciául beszélnek, tetszettek az árak:D kb. minden feleannyiba kerül, mint a flamand részen. Közelebb éreztem magam Magyarországhoz, stílusát tekintve, szépségét tekintve azonban mérföldekre.
Lementünk a város alatti járatrendszerbe, itt még láthatóak a régi katedrális falai, amely a legnagyobb volt Európában...volt...


Na, menő vagy nem menő...ez nem kérdés...
Kirándulásunk alatt megbizonyosodtam róla, hogy Gábor már tényleg haladó fokon beszél litvánul, azonban arra is felkaptam a fejem, hogy Vytas (litván) milyen szépen tud magyarul cifrákat mondani és a megfelelő időben és helyen. Gábor jó munkát végzett. Ami a legjobban tetszik Vytas-tól: őrült magyarok :D és legyint...építgetjük a nemzetek közti jó viszonyt.



Annyi féle ember él Belgiumban, annyi nyelvet beszélnek és annyi módon viselkednek, hogy egyszerűen sem sztereotipizálni nem lehet őket, sem egy egységes kultúrát felfedezni, sőt, ahogyan a politika is mutatja, Belgium legalább kétarcú, de maradjunk abban, hogy több. Hatalmas és szemmel jól látható különbségek vannak országrészek és mentalitás között. Lisivel Liégeben szemlélődve azon elmélkedtünk, vajon mit is lehetne mondani egy olyan nemzetről, akinek a nemzeti étele a SÜLTKRUMPLI, ami rádásul nem is az ő nevüket viseli!!! Hanem a franciákét. Nos, igen, ez rengeteg mindent mond két olyan népnek, mint a magyar és az osztrák :D más nem is kell, ha nincs nemzeti ételük, tán nem is igazi nemzet. Van benne valami megfoghatatlan, amin gondolkodni sem lehet, mert talán nincs is, csak vannak, bele a világba...odalettek...Persze ez ennél jóval bonyolultabb, mégis számomra a belga, mint nemzet nem körülírható, minden környező országból egy kicsi idetevődött és most együtt kell élniük, bár úgy tűnik, teljes erejükből és kézzel-lábbal feszegetik határaikat. Ez a "dunántúlnyi" ország akarva, akaratlanul is még tovább tagozódik.

Vegyük csak azt, hogy 7, azaz hetes parlamentje és kormánya van!!!



Egyébként itt is belefutottunk egy esküvőbe, mint Ypern-ben és Párizsban...nem megyek bele találgatásokba, hogy mit jelenthet :D
Este rohanás Tielt-be, a görög és török lányok házibulit rendeztek, itt is előkerült mindenféle táncstílus :D



Ma pedig karnevál:) Szemezgessetek a képek közül, Lisinek, Zolinak is vannak feltöltve újak!

Holnap hivatalosak vagyunk egy vacsorára, polgármester, fejesek, minden, egy puccos étteremben leszünk, a meghívóan az állt, hogy mindenki öltse fel "legszebb gunyáját", szeretnek velünk tetszelegni, divat Erasmus-os diákokat vendégül látni...mindezért cserébe csak egy prezentációt kell tartanunk. Ahogyan a múltkori flamand családtalálkozón mondta az elnök bácsi: "Ha már meginvitáltunk titeket ide, foglalkozzunk is veletek!"...kedveskék...



Megint mondok verset...



Lassan 4 óra, ideje ágyba menni. Ma tuti Elvis-ekkel és jamaicás jelmezesekkel fogok álmodni, volt itt minden :D és vasárnap éjszaka táncol a város :) JELMEZBEN!!!







Nincsenek megjegyzések: