2008. február 3., vasárnap

4. nap: Dennis, the tourist guide, metál buli :D




Ma is délig aludtam, nem lesz ez így jó. Bár hétfőtől kezdődik a suli, három hetes intenzív flamanddal, úgyhogy rá kell készülni.
Egy órára jött Dennis, először kicsit meglepett, talpig feketében, hosszú hajjal, metal head-nek nevezik magukat errefelé az ilyen emberek:D Elindultunk, meglepetések sora következett, nagyon közvetlen srác és, mint kiderült a szülei is. Mostanában csupa pozitív hozzáállást tapasztalok a külvilág részéről magam felé. Meglep és jól esik, sokszor el sem hiszem.
Dennis-szel:


Kis listát írt össze kézzel, hogy mit mutat majd meg nekünk.
- könyvtár
- a legolcsóbb bolt, ami nagyon jól jött, olyan, mint a Lidl és kb. minden harmad annyiba kerül, mint a többi boltban
- mosoda, egy mosás (8kg) 4 Euro, szárítással együtt

- sportcentrum, annyiféle sport klub van, hogy egy oldalt kitenne a felsorolása, a felét nem is tudom mi
- hol lehet ruhát, cipőt, háztartási dolgokat olcsón venni
- számítógép szervíz
- mozi, színház
- munkaügyi központ
- városháza
- rendőrség
- kórház
- börtön :D
- pékség
- uszoda
- egy hely, ahol a legnagyobb bulik szoktak lenni péntekenként
- de Closjard, a legolcsóbb és leghangulatosabb pub a környéken

Annyi hely mellett mentünk el többször is és nem tudtuk mi az. Rengeteget segített ez a fiú. Nélküle sokkal több kiadásunk lenne és járkálnivalónk.
Benéztünk hozzájuk, ahol a szülei a Porsche-jüket mosták :D gyönyörű kocsi, akkor esett le, hogy megtévesztő volt a fekete ruhás „hupákolós metal head” külső. Akkor pedig még nagyobbat koppant, mikor benéztünk a nyitott garázsba, ahol is egy jóféle Merci állt.


Több nem is kellett. Egyébként Dennis egyke, rengeteg pénzük van, de dolgozik valamit mindig. Nem jár a kocsijával, azt mondja, túl drága a kocsi, hogy baja essen :D inkább bicajjal jár mindenhova. Azt mondja, Torhout nagyon biztonságos minden szempontból. Az autósok egyébként figyelmesek, szerdán, amikor a szokásos heti piac van, akkor bolondulnak meg kicsit, mert lezárják a főteret. Nincsenek hajléktalanok. Nagyobb városokban vannak, de bevett szokás, hogy akik az állomásokon alszanak, azokat bezárják oda estére, nem kell elmenniük, meleg van és még biztonságban is vannak :)
Dennis kölcsönadta egy régi bicaját, így nem kell bérelnem, júniusig maradhat nálam. Ő májusban jön haza Finnországból.
Így már mindhármunknak volt bicaja, azzal mentünk tovább.


Lámpát kerestünk nekem, mert nincs kislámpa a szobában. Nem találtunk. Azonban az előbb csöngettek és Dennis állt ott vigyorogva, a mamája küldött nekem lámpát, talált egyet. Elképesztő ez a hozzáállás, nagyon segítőkészek és kedvesek.
A boltokban teli szájjal mosolyognak ránk az eladók, bár nyílván nem minimálbérért állnak ott reggeltől-estig, ez már magában elég ok lehet a mosolygásra.


Másik érdekesség: gyalog megyünk hárman, szeretnénk átmenni az úton. Jön egy autó, megállunk, Dennis meg ugyanazzal a lendülettel átvág, a kocsi megáll. Ő biztos volt benne, hogy meg fog állni. Én nem. Látszik melyikünk hol nőtt fel.
A hosszú kiruccanásunk után meginvitáltuk Dennist egy vacsira, sültkrumpli, rántott sajtos csirkemell, tea :D Majd a sok segítségért kapott túró rudit, azóta írta, hogy nagyon finom és, hogy van e még, mert este a metál buliban szeretne még enni egyet a belga söre mellé :D
Meginvitált minket ugyanis a szomszéd utcában lévő café-ba, ahol dolgozik. Vihetünk magyar zenét, beteszi majd. Ide Peti is eljön, ezt a zenét szereti.
Kár, hogy elutazik hétfőn Finnországba.


Este: nagyon jól sikerült a metál buli :D annyira nem volt durva metál, tetszett a zene nagyon, többször népzenét is tettek be. Hasonlított az otthoni összejövetelekre. Csupa fekete ruhás fiatal volt először, hosszú haj, Children of Bodom-os póló :) és hasonlók. Annyira közvetlenek, hogy nem győztem hitetlenkedni és köszöngetni nekik, immár három nyelven: Merci, Thank you, Dank u :) vagy ahogy a fiatalok mondják erre: dankjewel.
Nem vettem egész este semmit, mégis a legjobb belga sörök sorakoztak előttem: Leffe, Duvel és meg sem tudom jegyezni még milyenek:) Kérdezték, hogy hogy ízlik (szerintem semmi extra egyébként, a Duvel-en kívül, ami 20 %-os), mondtam: good, mire a válasz: that's better than good :D

Dennis volt a pultos, az egyik barátja, Aya már az elején odajött hozzánk, hosszú barna haj, lehengerlő stílus :) enchantée-vel üdvözölt, kezet csókolva :) még sosem udvaroltak nekem angolul :D érdekes volt. Jövő héten elmegyünk együtt Brüsszelbe, lakott ott két évig, egyébként Kortrijkban tanul.
Egész este flamand nyelvleckéket vettem Aya-tól, hat nyelven beszél: flamand, holland, német, francia, angol, orosz. Én is tanítottam neki pár szót magyarul, az első a pillangó volt :) Szemléltette, hogy ez a szó hogyan hangzik a franciák, a németek és a flamandok szájából. Ez maradt meg a leckéből (egyébként nagyon nehéz nekem ez a nyelv) szóval:
- Kzie je gern.
- Ik jon ok.
(Szerintetek mit jelent? ) Vannak durvábbak is, de nem szeretném ország-világ szeme elé tárni a flamand szlenget :D Majd ha begyakoroltam :D kellőképpen.

A belgák nem hiszik azt, hogy a belga lányok a legszebbek a világon :D pedig a legtöbb nemzet ezt mondja saját lányairól. Aya szerint például a magyar lányok a legszebbek :D
Számot cseréltünk, meginvitált egy rockfesztiválra, ami tavasszal lesz :) és azt mondta, hogy bármikor kereshetem, és segít eligazodni a környéken, legkésőbb pénteken találkozunk a De Closjard-ban :) a hely neve bohémet jelent. Aya szerint úgysem fogok hazamenni júniusban és nem létezik olyan szó, hogy maybe, csak igen vagy nem, ez a kettő és még három évig cigizik, mert utána le kell szoknia, mivel jönnek a közös gyermekeink, akikből metál bandát faragunk:D Jót mulattam, eszméletlen szövege van, sokat nevettünk. Lassan mindent megértek, amit mondanak, jól elbeszélgetünk, azonban kifejezni magam még nehéz, de segítenek, próbálkozom angolul, franciául, már flamandul is néha :D de legfőképpen kézzel-lábbal.
A belgák egy puszit adnak mindig, általában bal oldalra. Ha véletlenül nem egyet, akkor hármat. Kettőt sosem. Andries, (becenevén Termosz :D )aki már nem mondható fiatalnak, három puszit adott érkezésünkkor.
Dennis a pult mögött:


Még valami: vittünk CD-t és TANKCSAPDA szólt a de Closjard-ban :D el tudjátok képzelni, igaz csak egy szám, tetszett nekik :)

Dorinkó jön Belgiumba áprilisban :D nagyon örülök neki:) nem láttam vagy másfél éve:( Brüsszelben lesz négy napot és találkozunk!

Az ágyam nagyon kényelmes, szinte csalogat :D Holnap megint nem kelek korán.
...valamint rájöttem, - tudom, lúzer vagyok (igen, Norbasz, az vagyok)- hogy van netünk és eddig is volt, csak épp nem kapcsoltam be a kis vackot a lap-topomon :D hogy automatikusan be tudja fogni a vezeték nélküli hálózatot :D Így csak akkor volt net, ha a szomszéd épp használta az övét. Ez nem lopás, félreértés ne essék :D ez a belga segítőkészség szerény elfogadása. A szomszéd biztosan megengedné, hogy használjuk, ha megkérdeznénk :D ...azonban mivel ma egész este gyakorolt a hülye szaxofonján, papír falak mellett, így nem kérdezzük meg, hanem kárpótoljuk magunkat :D

Hétfőtől indul a tanulás:S kicsit tartok a sulitól. Benézünk majd pár munkaközvetítő helyre is. Kedden Aalst-ban karnevál lesz, Andries elkísér minket. Nagyon népszerű errefelé a karnevál, szinte minden héten van a legtöbb városban. Az emberek maszkokat és jelmezt viselnek és vonulnak az utcákon. Vagy ezt már említettem? :D Na, ideje lefeküdni, 3:40 van. Jó éjt!

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

állj állj!
1. Mit jelent a flamand szöveg?
2. Melyik Csapda szám ment?
:)

Ó ansanté...rögtön elcsábítod a flamand nép fijait :)
amúgy elég durva amiket írsz...kölekedés, hozzállás, stb. meglepő lehet belecsöppeni.

Sok sikert nektek holnapra!

Lilla írta...

A Mennyország Tourist ment :D tetszett nekik.
A flamand szöveg pedig: Szeretlek! Én is. :D Így egyszerűen ennyi. Bár ők nem dobálóznak ezzel, azt mondta a kis kedves belga fiú :) akinek egyébként minden második szava f*ckin' ha angolul beszél, de még így is lehengerlő :D
For example: You have the most sexiest accent what I have ever heard :D (és hozzá olyan mosoly...na, Baskénak igaza volt, ilyen férfiak sem teremnek minden bokorban:D) :P

Zsuzska írta...

izgibizgi ez az egesz,mondhatom :) a pultos haverod nagyon szep bacsi am, mondd meg neki,hogy egy verbeli metálcsik udvozli magyarhonbol,es ha nincs baratnoje vagy felesege,akkor maris indulok belgiumba es meg flamandul vagy hogy is megtanulok :D:D:D

Lilla írta...

Nincs neki :P szerintem indulhatsz, nálam ellakhatsz:D vállalkozó kedvűek a belga fiúcskák, nem lesz gond a Dutch megtanulásával sem :P kedzheted is, mondjuk ezzel: Wilj je min slapen? :P