2008. február 24., vasárnap

Ypern, vers, :)


Tegnap reggel 10-re értünk Kortrijkba. Megvendégeltek némi üdítővel, belga csokival. Ahogyan ott várakoztunk, úgy éreztem magam, mintha örökbefogadnának, kicsit árván ácsorogtam...izgalommal várva, hogy legalább egy napra "hazavigyen" valaki :D mindenki kereste a "leendő belga kis családját" :) "Vajon ki lesz a mamám, ki lesz a papám?:D" A fiúk természetesen tizennyolc éves lány ikerpárt szerettek volna "tesónak" :D
Petivel ketten Jo-hoz kerültünk, egyedülálló ötven-hatvan év közötti nő, szerintem nincsenek gyerekei, sem férje, a lakás legalábbis erről tanuskodott. Mercije van, kis balcon a tetőn, a lakás aránytalanul nagy egy embernek, modern, szép, nem fényűző, de látszik rajta, hogy elég sok pénz van a háttérben.


















Jo töri szakot végzett Leuven-ben, de egy textil boltban dolgozik, nem tudom honnan van akkor ez az anyagi háttér. Lehet, hogy övé a bolt vagy a hálózat?:D De ő az eladó is, vagy itt egy eladónak is telik Mercire és nagy lakásra?

Egyébiránt Waregen-ben lakik, ahol megnéztük az amerikai temetőt, akik belga területeken haltak meg az első viláháborúban, amerikaiak, mind ide vannak temetve. Nézzétek meg, mint a filmekben. Még nem voltam ilyen temetőben soha.




Ezután ebéd, pumpkin soup és társai




Do, Gábor és Zoli egy olyan házaspárhoz kerültek, hogy még hallgatni is hihetetlen volt, amikor mesélték mi minden van a házukban. Először is 10 személyre készültek, nem háromra :D diópálinka, hatfogásos ebéd. Két úszómedence, teniszpálya, Merci...jó kis mama és papa.

Jo elvitt minket egy kiállításra, fiatal kortárs művészek munkái, a nemzetek közti szeretetet hivatott hirdetni, erre találtam ->




Két magyar felirat is volt rajta: Szeretlek téged és szerelem :) mire mondtam a mellettem nézelődő tagnak, hogy ez magyarul van és hogy mit jelent, erre ő: tudom, én csináltam :D Két hónapja tanul magyarul és most vett egy házat a Mecsekben :D Mik vannak....!




Ezután irány Ypern ->

1917 július 31-én az angol hadsereg Flandriában, Ypern belga város térségében támadást indított, azzal a céllal, hogy kiszorítsa innen a németeket és megtisztítsa a belga tengerpartot a német tengeralattjárók támaszpontjaitól. Az angol tüzérség nem takarékoskodott a lőszerrel, és a hadvezetés tankokat is bevetett, mégsem tudtak jelentősebb eredményt elérni, a terep kivételes nehézsége miatt. Belgiumnak ez a része ugyanis a tengerszint alatt fekszik, és a földek állandóan a víz nyomása alatt vannak. Mindkét harcoló fél lövészárkait elöntötte a víz, és az őszi esőzések egyetlen hatalmas sártengerré változtatták a csatatereket. Gyakran előfordult, hogy az előrenyomuló katonák a sárral és vízzel teli gránáttölcsérekbe csúszva megfulladtak a mocsárban. Az angoloknak sikerült ugyan némileg visszaszorítani a németeket, de nem tudták áttörni a német frontot. A hadműveleteket novemberben félbeszakították. A két fél együttes vesztesége 65O OOO ember volt.









Bandában vonultunk, mamák, papák, gyerekek :D Puccos, dagadó zsebű mamák és papák :D és boldog gyerekek. Ez az egész olyan, mint egy tábor :D néha úgy érzem, csak kicsit hosszúra nyúlik.

NAGYON ÉLVEZEM AZ ITTLÉTET! NEM TUDOM LESZ E MÉG VALAHA ILYEN JÓ DOLGOM AZ ÉLETBEN. Jófej emberek, barátok, jó hangulat, világlátás, művelődés, rengeteg új élmény és tapasztalat. Mi kell még? Tanulunk, szórakozunk, közben egyre több akadályt lépünk vagy ugrunk át, edződünk...élvezzük! :)

Este vissza Kortrijkba, családias hangulatban, bepattanva a Mercibe. Lasagne a vacsora :D


Nagyon tetszett az este, mindenki felolvasott egy verset a saját nyelvén és angolul elmondta miről szól, vagy az angol fordítást. Nagy sikert arattunk Petivel :) Versszakonként olvastunk, én a magyart, ő az angolt. Sokan odajöttek gratulálni, mondták, mintha profi lennék :D ...mintha...és, hogy magasan a legjobb volt... (kis ízelítő, annak, akit érdekel: http://www.irodalmiradio.hu/ Eleinte nem is értették a szöveget, amíg Peti nem olvasta az angolt, mégis figyeltek. Erre a versre esett a választásunk:

József Attila: That Which Your Heart Disguises

For the eightieth birthday of Freud

That which your heart disguises
open your eyes and see;
that which your eye surmises
let your heart wait to be.

Desire--and all concede it--
kills all who are not dead.
But happiness, you need it
as you need daily bread.

Children, all of the living
yearn for our mother's arms;
lovemaking, or death-giving,
to wed's to take up arms.

Be like the Man of Eighty,
hunted by men with guns,
who bleeds, but in his beauty
still sires a million sons.

That old thorn, broken piercing
your sole, is long since drawn.
Now from your heart's releasing
death, too, falls and is gone.

That which your eye surmises
seize with your hand and will;
that which your heart disguises
is yours to kiss or kill.
(1936)

József Attila: Amit szívedbe rejtesz

Amit szívedbe rejtesz,
szemednek tárd ki azt;
amit szemeddel sejtesz,
szíveddel várd ki azt.

A szerelembe -- mondják --
belehal, aki él.
De úgy kell a boldogság,
mint egy falat kenyér.

S aki él, mind-mind gyermek
és anyaölbe vágy.
Ölnek, ha nem ölelnek --
a harctér nászi ágy.

Légy, mint a Nyolcvan Éves,
akit pusztítanak
a növekvők s míg vérez,
nemz millió fiat.

Már nincs benned a régen
talpadba tört tövis.
És most szívedből szépen
kihull halálod is.

Amit szemeddel sejtesz,
kezeddel fogd meg azt.
Akit szívedbe rejtesz,
öld, vagy csókold meg azt!



Ezután, nekem már lassan természetes, nektek valószínűleg még mindig fura, a szervezet igazgatója felajánlotta, hogy hazavisz minket, mert úgyis erre lakik valahol :D Szerintem nem tudta mit vállal. Így hát bepattantunk a luxus kocsiba: Lisi, Peti, Do és én. Irány Torhout, megállt nálunk, megvárt, míg felpakoltam, majd megállt Lisinél is, majd tovább Brugge és a buli, amire oly régóta készültünk. Do lakhelyénél tett ki :D hollandul kalauzoltuk egyébként, jó móka volt. Számomra hihetetlen, hogy egy öltönyös, "fontos" ember négy fiatalt furikázik és még vár is rájuk. Azt mondta, ha már idehívtak minket Erasmus-szal tanulni, akkor foglalkozzanak is kicsit velünk. Ő is beszél angolul, franciául, németül.

Sokkal, de sokkal könnyebb dolguk van az itt élőknek nyelvtanulás terén. Mindenki minimum két vagy három nyelvet beszél, a fiatalok is. A legtöbben azonban 4-5 nyelven beszélnek. Rá vannak kényszerítve, ez igaz, de hatalmas előnnyel indulnak hozzánk képest az életbe. Nem az iskolapadban magolnak, hanem nap, mint nap használják valamennyi nyelvet.

Brugge-ben a Studio Hall-ban hatalmas nagy buli volt, maga a hely is hatalmas, nem látni el a tánctér végéig. Jöttek a török, a görög lányok, Bara (cseh), és Emilija (lett) is csatlakozott. Nagyon jól éreztük magunkat. Ez nem európai jellegű buli volt, a világ minden tájáról találkoztunk szinte emberekkel.
A bulihoz még hozzáteszek egy újabb belga kedvességet :) Egy lány taxit hívott nekünk, a saját telójáról, nagyon készséges volt.

Pénteken Genco-éknál voltunk (bolgár rezidencia), beszélgetős, dinkulós buli. Utána METAL PARTY :D a Closjard-ban, ahol kedves belga ismerőseim fellelhetőek minden hétvégén. Sajnos a három koncertről lemaradtunk, majd pótoljuk.
Érdekesség, mikor harmadszorra kérdezte meg egy belga srác, hogy nem akarok-e azokkal a legényekkel lefényképezkedni, akkor már rákérdeztem, hogy mért ennyire fontos? Mire azt válaszolta, hogy azért, mert Belgium egyik leghíresebb zenekarával állok szemben éppen:D Hát akkor, hogyne, íme: http://www.myspace.com/spoilengine


...valamint két babyface, akik ugyancsak felléptek este, a szőke gitározik, ilyen egy tipikus belga kis aranyos fiú, mostanában ők a gyenge pontjaim:)
http://www.myspace.com/averagemyspace


Ezek pedig mi vagyunk :D




Most pedig irány ismét a bolgár rezidencia, meginvitáltak vacsira :)
Holnap pedig koránkelés :S Global issues és Modern Arts óra, délután 4-ig Kortrijkban.

Nincsenek megjegyzések: