2008. február 3., vasárnap

5. nap: vasárnap

Nyelvek itt: már végképp káosz van, Aya segített egy kicsit abban, hogy mit minek hívnak itt és mit takar. Az ő anyanyelvük a Dutch, ami igazából holland, tehát valószínűleg én hollandul fogok tanulni. Mivel a flamand megfelelője Flemish, ezért nem flamandul, azonban ez a nyelv a hollandból alakult ki és ezermillió féle változata van, azt mondja, ha arrébb menne pár várossal, már nem értenék mit akar mondani flamandul. De mindenki fenemód büszke a saját dialektusára :D hiába nem tudják használni. Érdekes...azonban sok különbség nincs a két nyelv között.

A mai nap eddig takarítással, főzéssel, rendrakással telt, ez is kell néha. Minél otthonosabban érzem magam a szobámban, annál nagyobb a káosz :D Talán pont ettől otthonos.
Eszembe jutott még pár dolog tegnap estéről, azért írok, Aya-val MSN-eztem, üzent anyukámnak, hogy vigyáz rám, míg itt leszek :)
Tegnap mondta, hogy a papája orvos és "metal head" ő is :) elmeséltem, hogy az én apukám is az volt, mire "metal chick"-nek nevezett :D



A tegnap este legnagyobb eseménye, a Tankcsapdán kívül :D (képzeljetek el kb. 40 belga fiatalt, fekete ruhában, hosszú hajjal, amint figyel, a szövegből egy szót sem ért, de lassan elkezdi dobolni a ritmust :D és élvezni a zenét)...szóval Aya szemléltette a különböző nemzetek mentalitását a "pillangó" szón keresztül.

-> vlinder, papillon, pillangó, butterfly, SCHMETTERLING!!!! :D:D:D (és az utóbbit már szinte katonásan ordítva)
- az első hollandul van, a második francia, szerinte a franciák dilisek :D a pillangó valamilyen virágra emlékeztette, a SCHMETTERLING pedig magáért beszél :D ha egy német meglát egy pillangót, elordítja magát és ki is nyírja, kb. ilyen ez a szó.

Ma megnézte a blogomat, de a saját nevén kívül semmit sem értett, azt mondja, hogy ilyen nyelvet még életében nem látott, hallott, úgyhogy nem mondhatom többé, hogy nehéz a flamand.

Meséltem neki a selmeci hagyományokról, mert szóba jött az "EKS":D azaz, hogy a pohár teljes tartalmát ki kell inni húzóra. Nekem még volt egy kicsi az alján, neki tele volt, de mire én elkezdtem, neki már üres volt :D

Ami a legjobban meglepett: NÁLUK IS VANNAK HASONLÓ DIÁKHAGYOMÁNYOK!!! Természetesen semmi köze a miénkhez, de sokban megegyezik. Akik az egyetemre kerülnek, azok náluk is pogányok, feladatokat kell csinálniuk, elég durvákat, ahogy mesélte. Majd meg kell keresztelkedniük, azonban itt nem ők választanak keresztszülőt, hanem azok választják őket. Árverés van és adják-veszik a pogányokat a felsőbb évesek :D A továbbiakban ugyanaz a sorsuk, mint a mi balekjainknak, vizsga, majd az Isteni Fényben Tündöklő Dicső Firmák szolgálata :D mindent velük csinálatnak. Mi még humánusak is vagyunk ehhez képest.

Dennis mesélte, hogy öt éve nem esett itt hó. Két napja pedig eső sem, ennek nagyon örülök. Szépen süt a nap most is.

Egyébként meglepett az is, hogy milyen okosak ezek a srácok. Sok dolgot tudnak Magyarországról. Tisztában vannak a történelmünkkel. Néhány amerikaival ellentétben, ők tudják, hogy már nincs kommunizmus és az oroszok is kivonultak egy ideje. Tudják, mi a fővárosunk, a folyóink. Kérdezték, hogy tudunk e oroszul mi is, vagy csak az előző generációk.
Aya mamája történész volt, sokat írt kis belga falvakról, csupa érdekes dolgokat. Aya felajánlotta, hogy segít nekem angolra lefordítani a munkáit a szakdogámhoz. Azonban nem értette, hogy mit lehet írni Belgium történelméről, és mért pont arról írok...(valóban nem túl hosszú...de európai diplomáciai kapcsolatokkal megspékelve már lehet izgalmas).
Ahogy én látom, a legtöbb fiatal tudja mit akar az életével kezdeni. Persze, nem nehéz ilyen családi háttérrel. Szinte mind jómódúak, akikkel eddig találkoztam. Udvariasak, értelmesek, segítőkészek, mindenről van véleményük. Minimum három nyelvet beszélnek, már csak az ország többnyelvűsége miatt is.

Az itteni mozikban nem szinkronizálják a filmeket, mindig marad az eredeti nyelv és feliratozzák flamandul, vagy hollandul, ami másnéven németalföldi. Már nem tudok eligazodni a nyelvek között.

Nem tudok holnap otthoni tárgyakat felvenni, mivel a januári kolidíjam nem ért oda :S De ahogy elnézem az egyetem új árlistáját, többet fogok tárgyfelvételre és vizsgázásra költeni, mint az itt tartózkodásomra :D

Tegnap, ahogy bicajoztunk, ott állt az út szélén a két kissrác, akikkel billiárdoztunk péntek este :) Intettek. Először találkoztunk ismerősökkel itt :) jó érzés volt és különös. Annyira nem idegen már a város.

És képzeljétek, Dennis kölcsönadja Petinek a régi számítógépét :) így nem kell osztoznunk.
Have a nice day!

A bicajom pumpálása :D menő, nem? Mindenkinek ilyen bicaja van :D "mamó-bicaj"

Nincsenek megjegyzések: