2008. február 27., szerda

Hideg-meleg (végletek)

A mai napom ismét olyannak indult, amilyet az ember nem kíván az életében soha, vagy legalábbis elég párszor átélni és túlélni. Olyankor elgondolkodik, hogy mivégre van a világon és vajon jó helyen van-e, ha jogos is a léte itt. (Ahogy Viki mondaná: ha úgy érzed, hogy lúzer vagy, aludj pár órát :D) Ezt nem tehettem meg ez esetben, amikor reggel kiléptem a zuhogó esőbe. Még mindig nincs esernyőm, az első akartam lenni, aki túléli Belgiumot esernyő nélkül, nem fog menni, már látom.
Teljesen elázva, éhesen (mert ugye mindig későn kelünk és nincs idő reggelizni), fáradtan beállítunk az órára, a sok belga diák hollandul zajong, agyamramenés...majd egy nő, aki a Leuven-i Egyetemen tanít és állítólag híres. Felőlem akár a pápa is lehetne, ha prof. létére úgy tart végig három óra hosszát, hogy minden diák egymásra nézeget csak és semmit nem ért a követelményekből.
No de, nézzük a dolgok jó oldalát (le lehet adni még a tárgyakat :D) á, nem...szóval:
English 2. Communicative skills and grammar - Christine Vyncke keddenként 8.30-tól11.15-ig...sok teendő lesz ezzel a tárggyal.

Ezután irány a bank, végre van belga bankszámlám, lehet utalni a szállásdíjat.
Majd megint suli:S ugyanazzal a nővel, szerencsére ez az óra csak 50 perces volt és nagyon kedves, segítőkész balga diákokra találtunk, babyface-ekre is, a csoportban csak egy lány van :D
English Academic Skills

Ekkor kezdtem úgy érezni, hogy semmire sem fogok jutni és akár vehetem is meg a jegyet a repcsire, hazafelé. Ugyanis semmit, de semmit nem értettem, sem a teendőket, sem a követelményeket...a tanár kapkodott össze-vissza...egyébiránt tényleg nagytudású és becsülendő...mi több, szigorú is :S
Azonban felvilágosítottak a többiek, hogy ők sem értik és sosem értik. Ne aggódjak!

A követező óra azonban mindenért kárpótolt:
Diversity ans special needs (International clasroom in education), Danny Wyffels előadásában
Hosszú hajú pasas, bőr mellényben, eszméletlen jó dumával. Olt mindenkit, de tetszetős. Pszichológia és pedagógia tanár. Kérdéseket kaptunk, mindenkinek saját országáról kellett beszélni, de előtte ő is válaszolt minden kérdésre Belgiummal és különösen a flamandokkal kapcsolatban.
Következők: Belgiumban az ovi 2,5 éves kortól 6 éves korig tart. Büszke volt arra, hogy egyedülálló a három éves ovijuk a világon, mire felvilágosítottuk, hogy nem :D
Érdekesség: ha egy szülő tanár is egyben, taníthatja a gyerekét otthon, nem kell iskolába járatnia, 12 éves korig. Az államnak persze be kell jelenteni. 18 éves korig tankötelezettek a belga diákok.
AMI SZÁMOMRA A LEGFONTOSABB és szerintem a legfigyelemreméltóbb:
nyelvoktatás:
- általában flamand az anyanyelv, de tudnak Dutch-ul is, mivel ez a kettő olyan, mint az amerikai és a brit angol.
- 10 éves koruktól tanulnak franciát a gyerekek
- 12 éves koruktól angolt
- 15 éves koruktól németet

(hasonlítsuk össze a magyar viszonyokkal, ahol a jobb gimnáziumokban az emberek két nyelvből érnek el középfokú szintre, vagy egyből felsőfokra, egyből középre, nagy általánosságban; azonban sajnos sok iskolában, KÖZÉPISKOLÁBAN, még mindig csak egy nyelvet tanulnak a diákok)

Belgiumban egy normál képességű diák négy nyelven beszél! A többi csak a bónusz.

A flamandok 3 puszit adnak, kézfogással, a nőknek. A pasik nem puszilkóznak. A vallonoknál igen. 200 különböző sörük van, "ivós nemzet", ha valaki belép egy házba, az első kérdés hozzá: Mit iszol?
A legkisebb településeken is van legalább három pub, és legalább egy hely, ahol sültkrumplit lehet venni.
A tévedés, hogy French fries a neve onnan ered, hogy angol katonák francia földön láttak először embereket ilyet enni és ráragadt ez a név.

A Holdról két dolog vehető ki jól a Földön: az egyik a kínai nagyfal, a másik Belgium úthálózata, mert annyira ki van világítva.

Mindezek után mi is elmondtuk a magunkét, miszerint "evős nemzet" vagyunk, miket találtunk fel, helyzetünk Európában most és régen, népzene, népmesék, nemzeti ételek, sztereotípiák rólunk. A többiek is elmondták, jövő héten még folytatjuk. A félév során lesz egy összejövetel, mindenki elkészíti a nemzetére legjellemzőbb ételt, italt és viszünk zenét is :) táncolni is lehet...mondjuk csárdást :D addig még találnom kell valakit a környéken, aki tud csárdást táncolni, sajnos otthon is egyre kevesebb jelentkező akad erre.

Ma megint kiruccantunk a bolgárokkal. Holnap este 10-ig lesz órám :S esti kurzus...de reggeltől ám, a többi órával együtt. Uutána filmnézés nálam.

Majd csütörtökön Gábor szülinapja Kortrijkban.

A DUTCH vizsga 65 %-os lett :D így van 3 kreditem :)

Vásároltunk Petivel, cipekedtünk, bicajoztunk, hűtőt olvasztottunk :D mókás volt...mindennapok...

Jó éjt!

Nincsenek megjegyzések: