2008. február 1., péntek

Torhout, szállás, hideg-meleg

Ezek a képek ma reggel készültek még Brugges-ben :)







Végre megérkeztünk ma reggel Torhoutba, előtte Andries elvitt minket városnézésre Brugges-ben. Olyan ez a város, mintha az ember egy mesében járna...Andriesből dőlt a szó, elmondta, hogy a nagyszülei merre jártak iskolába, ezeken az utcákon :)Mindenről volt mondanivalója, mi meg okosan bólogattunk, mintha mindent értenénk is :D azért a lényeg megvolt. Egyébként, ha valaki szeretné látni maga előtt kísérőnket, akkor képzelje el Töltéssy tanár urat :D megtévesztő a hasonlóság!
A történelmi belvárosban minden házhoz más nemzet története fűződik. Többnyire kereskedők laktak itt, az egyik ház a genovaiaké volt, a másik a velenceieké, sorban épültek, közel egymáshoz, mégis stílus-stílust követ: klasszikus, román, gótikus...És ő csak mesélt, mesélt...miközben a mi agyunk azon járt, hogy mikor érünk már a végre a szállásunkra. Még meginvitált egy forró csokira. Az ablakból pedig lefényképeztem egy lelkesen integető spanyol csapatot :D közvetlenek az emberek errefelé.
Aztán újra pakolás, cipekedés. Ezen a lépcsőn -> :S

Peti bicaja, két bőrönd, három kézipoggyász, közel egy óra volt, mire lecipekedtünk. Majd busszal az állomásra, onnan vonattal Torhoutba. A helyijáratos buszt egy "pláza-cica" lány vezette :D nagyon mókásnak tűnt, amint azt a nagy járművet olyan könnyedén irányítja. Meglepett, hosszú fekete haj, csini egyenruha, smink, velem egyidős lehetett.

Az itteni állomáson várt minket Kristin, a szállásadónk, hatalmas kocsijával. Egy húsboltja van a szomszéd utcában, ma kétszer is beugrott hozzánk. Alapvetően rendes, elintézte, hogy kaphassak egy másik szobát és a netet is megérdeklődte nekünk. Azonban közben be tudtunk fogni egy pöpec vezeték nélküli hálózatot, úgy vélem a szomszéd jóvoltából :P ingyen :) Az egyetlen gond Kristinnel, hogy nem tud angolul, de lelkesen bólogatunk neki is :D mert ő lelkesen magyaráz.
Szóval a ház nagyon nagy, mégis csak négy szoba van benne. Eddig hárman lakunk itt, a földszinti tag nem volt hajlandó bemutatkozni, hiába álltunk neki sorba és mosolyogtunk kedvesen, bezárkózott, ő 25-30 év között van, már dolgozik valahol. Én lakom az elsőn, a mellettem lévő szobába még jön egy belga diák jövő héten. Petié a padlásszoba. Nagyon otthonosan berendezte, az enyém is alakul :)
Ez azonban mostanra lett így, reggeltől kezdve már párszor majd fel robbantam, és a sírás is elkapott, mivel olyan szobát kaptam, ami egy 2 nm-es hátsó udvarra néz, amely inkább szeméttelepre hasonlít, valamint maga a szoba :S nem tudom leírni...de :S ha belegondoltok, hogy tizedik éve vagyok kolis és többek között a még fel nem újított E/2-ben is laktam és mindezek ellenére megviselt a szoba, akkor biztos értitek mért kértem másikat. Kristine azonnal segített :)
Miután lepakoltunk és kellően megrökönyödtünk, Andries elvitt minket az egyetemre. Hatalmas épület, egyben általános- és középiskola is. Se vége, se hossza. Kaptunk netes jelszót, próbáltam is netezni most este a könyvtárból, ami 11-ig van nyitva éjszaka :S jó mi? Azonban ez a billentyűzet annyira kikészített, hogy feladtam inkább. Kaptunk ágyneműt, hatalmas fekete zsákban, végig kellett hoznunk a városon. Nem égtünk még eleget, áh. Találkoztunk Melissával, aki ugyancsak Erasmus-os, itt tölt három hónapot, belga lány és tanítási gyakorlatként minket fog dutch-ra (falamandra) tanítani :) Hétfőn kezdődik a három hetes intenzív dutch kurzus, utána jön a többi óra.
Az, hogy van net, arra késztetett, hogy optimistán szemléljem szállásunkat, így nyakunkba vettük a várost, hogy elinduljunk feltölteni az élelemraktárat, valamint beszerezni némi dekorációt :) Úgy döntöttem, hogy az összes fal színes lesz :D Egyelőre az egyik háromféle kék, a többi rózsaszín és zöld...még nincs kész, holnap látunk neki. Tudom, jó színösszeállítás, a mostani lepukkantnál ezerszer jobb lesz.
Annyit vásároltunk, hogy nem tudtuk volna elhozni a cuccokat, a boltos megengedte, hogy bevásárló kocsival együtt szállítsunk :D utána visszavittük. Ekkor már zuhogott az eső :) érdekes látványt nyújtottunk az utcákon egy teli kocsival :D Még mindig nem égtünk eleget:D



Ezután irány a könyvtár, dolgunk végeztével nem találtunk ki az egyetemről :)
Az előbb vacsiztunk, kandalló van az ebédlőben :)

A város annyira nem fogott meg eddig. Szép...szép...de Selmecbánya ezerszer szebb nekem. Szeretek felfedezni új városokat, ennek szinte minden utcája ugyanolyan, olyan belga. Mintha minden játék lenne benne, Peti szerint olyan, mint a legó. Tényleg, sok kicsi sorház, még a járda is, mintha műanyag lenne, félsz, hogy eltöröd. Annyira tiszta, tökéletes, látszik rajta az anyagi jólét, hogy már-már egyhangú. Holnap remélem felfedezek benne valamit. Brugges sokkal szebb volt :) De még nem írom le új otthonomat sem.
A szél délután vihar erejű volt. Állandóan elered az eső. Kb. 5-10 percre, de annyi alatt bőrig ázunk, majd el is áll.
A szobámnak két hatalmas ablaka van, az egyikből be lehet látni a szembe utcába, téglaházak. Olyan kis úrnőnek érzem magam itt :) Zsalu, hatalmas, faragott, tükrös szekrény :) kanapé, fotel. Az ágyam kényelmesnek tűnik, az egyetemtől kaptunk ágyneműt. Hosszú polc, asztal, két szék, a szobában mosdó és még egy tükör. Nagyon meleg van szerencsére.

Az árakról:
kenyér 800 g- 0, 65 Euro
olaj 2 l- 1, 99 Euro
cukor 1 kg - 1, 68 Euro
hasábburgonya 2 kg - 1, 15 Euro
tészta 500 g - 0, 73 Euro
sajt 700 g - 3, 06 Euro
szalámi 225 g - 1, 15 Euro
ásványvíz 2 l - 0, 39 Euro

és az elmaradhatatlan Lays sós chips: 250 g - 1,51 Euro

(hogy a legfontosabbakat említsem) valamint vettem egy 2 GB-s SD memóriakártyát 11, 60-ért, ez szerintem nagyon jó.

További árak, utazás:
Charleroi-Brüsszel 11 Euro busszal
Brüsszel-Brugges 12 Euro vonattal
taxi (4 és fél perc:)) 8, 4 Euro :S
Brugges és Torhout között ketten vettünk egy 15 Euros bérletet, 10 utazásra jó

Eddig rengeteget költöttem, le sem írom mennyit, mert anyukám kitér a hitéből és nem költekeztem ész nélkül ám (+ a második napon vagyunk :S )

Holnap felfedezzük a várost. Hétvégén Aalst-ban karnevál lesz, két napos, oda tervezzük a látogatást. Nagyon népszerűek errefelé a karneválok. Jelmezben vonulnak az utcán az emberek, házról-házra. Kiváncsi vagyok.

Nemsokára Gábor is megérkezik, ő ugyan Kortrijk-ban lakik, de nincs messze az sem, hétfőnként együtt lesznek óráink. Ő már tapasztaltabb, mert első félévben is itt tanult. Megbeszéltük msn-en, hogy meglátogatjuk egymást és kirándulunk is majd együtt.
Hétfőn ismerjük meg a többi Erasmus-os diákot, alig várom.

Nagyon örülök a netnek és a meleg szobámnak:) Valamint a vacsimnak is :D igen, Anya, látod, ettem főtt kaját :D főtt szendvics. :*

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

jujjdejó neked, ottan a nagyvilágban :)
örülök, hogy minden jól sikerült eddig, és olvaslak ám továbbra is, mert tök izgissss :P

Ui. egy vmi hibádzik csak... "akik élnek azok délnek mennek..."
nade neem, jólesz neked itt is szerintem, hejre menyecske feltalálja magát :)
(ja meg akkor ezek szerint északon minden "annyira kemény..." :))

Vigyázz magadra!
Pussz

Lilla írta...

Utóbbit még nem tapasztaltam :D de a tegnapi metál buli kemény volt, kemény fickókkal, akik mégis mások, mint az otthoni "metal head-ek" :D de mennyivel ... :)
Ti meg otthon érezzétek jól magatokat! Pussssz!!!
Aztán ha hazamentem jöhet a Kispál koncertek tömkelege :D :P